Mullan alta Arkeologin tarinoita maan povesta jo vuodesta 2009

Kukkohanoista


Metallinilmaisinharrastajat ovat viime aikoina löytäneet useita pronssisia tynnyrinhanoja, joiden tapin kahvaa koristaa kukko tai kana. Tällaiset kukkohanat ajoittuvat keskiajalta uuden ajan alkuun, suurin piirtein aikavälille 1400–1600.

Turusta löytynyt keskiaikainen kukkohana. Kuva: Turun museokeskus.

Kukkohanat ovat yksi osoitus siitä, miten samanlaista esinekulttuuri on ollut ympäri Itämeren aluetta: tismalleen samanlaisia hanoja on käytetty Lyypekistä Tukholmaan ja Turusta Danzigiin. Niiden tarkkaa valmistuspaikkaa ei tiedetä, mutta hanoja on luultavasti tehty jossakin Itämeren etelärannikolla. Vanhemman, keskiaikaisen mallin (kuvassa) tunnistaa siitä, että olut on valunut suoraan tapista alas. Nuoremmissa malleissa tapista ulkonee kaatonokka.

Suomesta kukkohanoja on löytynyt kaupungeista, linnoista ja kartanoista, mutta myös maaseudulta. Löytöpaikkoja ovat esimerkiksi Turusta, Raumalta, Grabbackan kartanolinnasta Karjaalta ja Vantaalta Mårtensbyn Lillaksesta. Vesilahden Laukon kartanon keskiaikaisesta kellarista löytyi kaivauksissa peräti neljä kukkohanaa.

Kukko- ja muita oluthanoja Aboa Vetus & Ars Nova -museossa. Kuva: Ilari Aalto.

Miksi sitten juuri kukko? Aihe ei välttämättä ole niin viaton kuin miltä ensisilmäyksellä vaikuttaa. Kukko oli keskiajalla voimakkaan seksuaalinen symboli, eikä nykyenglannin sanan cock kaksoismerkitys ole sattumaa. Oikeastaan kukkohana sisälsi siis kaksimielisen vitsin, kun miehisyyttä symboloivasta kukosta laskettiin olutta tai simaa.

Kukkohanoihin liittyy myös hauska seikka, jota käytämme arkisesti usein tietämättä sen juuria. Suomen sana "hana" nimittäin juontaa juurensa keskialasaksan kukkoa tarkoittavasta sanasta Hahn, ilmeisesti siksi, että kukko oli keskiajalla niin yleinen hanojen koriste. Näin kauan sitten käytöstä jäänyt esinetyyppi elää edelleen nykykielessä.


Lähteet:

Jones, Malcolm 1991. Folklore Motifs in Late Medieval Art III: Erotic Animal Imagery. Folklore 2/1991. The Folklore Society, London: 192–219.

Majantie, Kirsi & Kari Uotila 2000. Laukon löydöt. Vesilahden Laukko. Linna, kartano, koti. Archaeologia Medii Aevi Finlandiae IV. Toim. Kari Uotila. Suomen keskiajan arkeologian seura, Turku.

Taavitsainen, Jussi-Pekka 2010. Sanoista sa. Hahn, ru. hane, sm. hana ja kulttuurivaikutteiden valumisesta. Sanoista kirjakieliin. Juhlakirja Kaisa Häkkiselle 17. marraskuuta 2010 . Suomalais-Ugrilaisen Seuran Toimituksia 259.  Suomalais-Ugrilainen Seura, Helsinki: 265–269.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kukko-olutkin varmaan juontaa noista kukkohanoista. Eli on saanut nimensä perinnehanojen mukaan. Kukko-olut on siis hanaolut, joka on tölkissä;)

Hienoa tekstiä ja kiinnostava aihe. Tavallisesti puhutaan oluesta ja haarikoista, mutta hanojen osuus on jätetty kertomatta, nyt sillekin on sitten pää avattu.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ristiriitaista tietoa netissä:

- Hana-sanan alkuperä on keskialasaksan kukkoa tarkoittavassa sanassa Hane. Kieltä puhuttiin yleisesti muun muassa Tallinnassa, jonne oli vilkkaat kontaktit keskiajan Vantaalta.

Tuuliviirinä on usein myös käytetty kukko-symbolia, ja kukko on myös tulipalon vertauskuva. Miten sitten kukkopilli ja aapiskukko liittyy näihin? Ja kuka keksii lisää kukko-juttuja?

Lanttukukko, kalakukko, lihakukko...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund
Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Onko se suomeksi kynnetön?

Hanakukot ovat hanakoita;)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #4
Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Vielä muutamia vuosikymmeniä sitten sana "cock" oli englannissa aivan "hyväksytty" ilmaus kukolle. Nykyään kukosta käytetään miltei yksinomaan sanaa "rooster", jostain syystä. Tietysti voi myös tuumailla, että millainen se "cock tail" on.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #6

No comment

paitsi että cockpit?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #7

A gay cock is approaching the garden = hilpeä kukko lähestyy puutarhaa.
(Myös "gay" oli vielä 70-luvulla aivan yleisesti käytetty sana iloisesta asiasta tai ihmisestä j.n.e.)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #8

Jotta ei mene pelkiksi kukoiksi niin Ilari Aallon mukaan niissä oli myös kanoja, ja juolahti mieleen sanonta että näytetään mistä kana pissii.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Hypätään asiasta viidenteen. Ostin takavuosina ex-avokille kalsarit. Riemu repesi kun tajuttiin, että olin ostanut Dick-kalsarit.

Tämän blogin suosituimmat