Mullan alta Arkeologin tarinoita maan povesta jo vuodesta 2009

Viikinkien kypärät

Useimmat taitavat nykyään tietää, etteivät viikingit käyttäneet kypärissään sarvia. Mutta kaikkihan tietävät, että viikingit käyttivät kypäriä. Vai käyttivätkö?

Yllättävää kyllä koko Pohjoismaista tunnetaan vain yksi viikinkiajalle ajoittuva kypärä. Kypärä löytyi Gjermundbystä Norjasta vuonna 1943. Kypärä löytyi rikkaasti varustetusta hautakummusta, jonka aarteisiin kuului myös toistaiseksi ehjin löytynyt viikinkiaikainen rengashaarniska, kokoelma aseita ja pelinappuloita.

Gjermundbyn 900-luvulle ajoittuva kypärä on ainoa
 tunnettu viikinkikypärä. Wikimedia Commons.


Mutta entäs kaikki "viikinkikypärien" jäljitelmät, joita voi ostaa verkkokaupoista? Ne perustuvat kyllä ruotsalaisiin kypärälöytöihin, mutta nk. Vendel-kypäriin, jotka ajoittuvat viikinkiaikaa vanhemmiksi. Näitä mestarillisia kypäriä valmistettiin yläluokan käyttöön Vendel-kaudella 550-790 jaa. Viikinkiaika oli Ruotsissa 790-1050.

Komea Vendel-kypärä Vendelistä.
Wikimedia Commons.

Miksi kypäriä ei sitten ole? Tälle on kaksi selitystä: joko ne ovat aikojen saatossa tuhoutuneet, tai niitä ei ollut alun alkujaankaan. Koska Vendel-kypäriä on kuitenkin säilynyt, tuntuu todennäköisemmältä, etteivät kypärät olleet viikinkiajan haute couturea. Tämä ainoa löytynyt kypärä on luultavimmin kuulunut kuninkaalle tai päällikölle, ja ilmeisesti kypärät olivatkin vain yläluokan juttu.

Suomestakin tunnetaan ainoastaan yksi esihistoriallinen kypärä, ehkä. Tätä on vaikea varmistaa, koska Liedosta 1870-luvulla löytynyt kypärä myytiin turkulaiselle kultasepälle, joka hakkasi sen muodottomaksi. Vintalan kruunu koostui pyöreästä, kullatusta vanteesta, josta lähti kahdeksan laella yhtyvää vannetta. Vanteiden välissä on varmaankin ollut kiinni rautalevyjä tai nahkaa, mutta löydettäessä ne olivat kadonneet.  Kyseessä oli ilmeisesti vannekypärä, joka ajoittuu merovingiaikaan 500-600 -luvuille, siis samaan aikaan Vendel-kypärien kanssa.


Ovatko modernit viikingit varustautuneet liian raskaasti? Wikimedia Commons.

Luettavaa:

Thornews: Why Is This the Only Existing Viking Age Helmet?

Luoto, Jukka 1988: Liedon historia 1. Esihistoria. Liedon kunta ja seurakunta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän TuomoGren kuva
Tuomo Gren

Tämä on mielenkiintoinen kysymys. Näin HEMA:ajan näkökulmasta on "karkeasti ottaen selvää" että kypärä on tärkein yksittäinen suojus ; Pää on sekä sellainen että siihen ulottuu lyömään huomattavasti lähempää kuin vaikka jalkoihin (kiitos geometrian ja käden ulottumisen ja sen että kädet ovat ylhäällä, lähellä päätä) että se on varsin miellyttävä hyökkäyskohde koska efekti on "niin tehokas".

Oma "nyrkkisääntö" on että tärkeimmät suojat ovat kypärä, sitten hanskat tai vastaavat. Ja tämän jälkeen joko jalat (jos on kilpi) tai sitten torso (jos ei ole kilpeä). Tämä poikkeaa toki televisiosarjojen annista, sankari on ilmeisesti tärkeää tunnistaa naamsta joten tyypit riehuvat siten että kaikki muu paitsi pää on purkitettuna...

Anteeksi 1400 -lukulaisuuteni, mutta onko viikingeillä ollut ylipäätään mitä suojuksia? Onko heillä ollut varaakaan?

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Katolinen kirkko piti viikinkejä pohjolan paholaisina ja halvensi puhumalla sarvipäisten kypärien käyttäjistä. Viikinkien alue ulottui laajalle Euroopassa. Mahtiväkeä. http://www.viikinkeja.tripod.com/aseistus.htm

Tämän blogin suosituimmat